neděle 4. prosince 2016

OK1JHM MW spojení OM - SP



Mikrovlnná spojení Slovensko-Polsko OM/OK1JHM/p a SP/OK1MBT/p


                      Při příležitosti připomenutí si 98. výročí jedné z bitev 1. sv. války, která se udála dne 21. září 1918 na kótě 703 zvané Doss' Alto, lokalizované na severovýchodním pobřeží Gardského jezera v Itálii, které se zúčastnil můj otec, příslušník 33. pěšího pluku Československých legií na italské frontě, jsme se rozhodli s mým přítelem Mirkem OK1MBT uskutečnit mikrovlnnou expedici do lokátoru JN99LM za obcí Skalité na hraničním přechodě Slovenska a Polska , zde se pokusit o spojení provozem SSB tropo v pásmech 47, 76, 122, 134 a 248 GHz. Do vzdálené lokality cca 470 km jsme se vydali 17.9.2016 v časných ranních hodinách. Cesta byla docela náročná a trvala asi 6 hodin. Automobil řídil Mirek na cestě tam i zpět za dosti ošklivého deštivého počasí. Z mého pohledu to byl úctyhodný výkon, za což mu patří můj dík a uznání. Po dosažení cíle následovala obhlídka terénu za účelem vyhledat vhodná stanoviště. Vzhledem k ošklivému počasí nebylo moc na výběr, museli jsme se spokojit s dálničním úsekem o délce cca 1 km .Po sestavě pracovišť na slovenské a poté polské straně, jsme se pokusili o první spojení v pásmu 47 GHz.  

Mirek OK1MBT v akci
Po sestavě pracovišť na slovenské a poté polské straně, jsme se pokusili o první spojení v pásmu 47 GHz. Spojení se nám povedlo snadno i vzhledem k dané vzdálenosti mezi stanovišti. Po tomto  spojení už vše probíhalo rutinně jako o závodech, kde to máme spolu už nacvičené. Problém nastal až u pokusu o spojení v pásmu 134 GHz, kde je výkon obou použitých transvertorů vzhledem k velkému počtu násobení oscilátorů docela malý a  vlhkost ovzduší vše ještě komplikovala. Přesto se nám spojení po pečlivém nasměrování obou parabol povedlo.
Milan OK1JHM přesně  nastavuje parabolu
Ta samá situace se odehrála i u 248 GHz. Po zhruba dvouhodinovém úsilí jsme měli spojení na všech uvedených pásmech úspěšně za sebou. S pocitem dobře vykonané práce a snad i po prvních, v historii Slovenska i Polska úspěšných spojeních provozem SSB tropo v pásmech 47, 76, 122, 134 a 248 GHz, jsme se vydali na cestu zpět do České republiky, kde nás opět za hraničním přechodem Jablunkov čekalo ošklivé a deštivé počasí.
OK1JHM Milan

Žádné komentáře: